Włoska kuchnia – żaden problem!
Masz ochotę na kulinarne eksperymenty? Marzysz o przywołaniu wakacyjnego smaku jedzenia nawet w środku zimy? W takim razie koniecznie pomyśl o dodaniu do swojego menu nieco dań kuchni włoskiej. Jest ona lekka, pełna smaków i aromatów, a do tego oryginalne produkty kuchni włoskiej można bez problemu kupić w całej Polsce. Żeby Ci ułatwić przygotowanie dań z południa Europy, przygotowaliśmy przegląd akcesoriów i narzędzi kuchennych idealnych do przygotowywania makaronów i nie tylko.
Maszyna do makaronu
Pomimo że oczywiście na półkach sklepowych obecnie jest bardzo duży wybór różnych makaronów, to tak naprawdę żaden rodowity Włoch nie pohańbiłby się kupowaniem gotowej paczki. Samodzielne wykonanie makaronu nie jest bardzo trudne, pod warunkiem oczywiście, że masz wysokiej jakości maszynkę, taką jak maszynka do makaronu De Luxe marki Gefu (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Maszynka-do-makaronu-DE-LUXE-Gefu/2293). Różne przystawki pomogą Ci w przygotowaniu spaghetti, ravioli, lasagne szybko i przy minimalnym wysiłku.
Łyżka do makaronu
Gotowy makaron należy oczywiście ugotować, a do tego niezbędna jest specjalna łyżka do makaronu Emsa (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Lyzka-do-makaronu-myCOLOURS-31-cm.-Emsa-3-kolory/2232). Dzięki niej z łatwością sprawdzisz, czy jest już ugotowany al dente.
Forma do ravioli
Tradycyjne nadziewane ravioli to podstawa kuchni włoskiej. Jego przygotowanie jest bardzo proste za sprawą wykorzystania formy na kwadratowe ravioli Tescoma Delicia (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Forma-na-kwadratowe-ravioli-10-szt.-Tescoma-Delicia/2825). Wystarczy tylko przyłożyć płat ciasta, nałożyć nadzienie i użyć drugiego płata, aby uzyskać na raz dziesięć ravioli.
Nakłuwacz do mięsa
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale również mięso. W jaki sposób przygotować je perfekcyjnie? Przede wszystkim inwestując w profesjonalny nakłuwacz do mięsa Rebbio marki Gefu (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Nakluwacz-do-mies-Rebbio-Gefu/2305). Dzięki niemu mięso przed smażeniem będzie równomiernie ponacinane, idealnie wysmażone i pełne aromatu.
Pęseta do ości
Kuchnia włoska nie może się obyć bez ryb i owoców morza. W celu ich prawidłowego wyfiletowania, konieczne jest usunięcie ości. Najbardziej przyda się duża, solidna pęseta do ości marki Gefu (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Peseta-do-osci-14-cm.-Gefu/2296). Dzięki temu uzyskasz idealną porcję ryby bez żadnej ości.