Musisz wiedzieć, że paczki z porcelaną pakujemy PANCERNIE :) Możesz być spokojny. Paczka dojedzie w całości. Bierzemy za to pełną odpowiedzialność. Zapraszamy na zakupy :)
665 552 935porcelanownia@porcelanownia.pl
Nowości
Dalia Biała C001 - Waza - Ćmielów
Dalia Biała C001 - Waza - Ćmielów

199,00 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
ZASADY UKŁADANIA SZTUĆCÓW 0
ZASADY UKŁADANIA SZTUĆCÓW
 

JAK UŁOŻYĆ SZTUĆCE, CZYLI PODSTAWOWE ZASADY PRAWIDŁOWEGO UKŁADANIA SZTUĆCÓW NA STOLE

Dla wielu osób poprawne nakrycie stołu, w tym poprawne ułożenie sztućców, to coś enigmatycznego. Jak prawidłowo ułożyć sztućce? - zasady są bardzo proste. Oto kilka praktycznych rad dotyczących właściwego nakrycia stołu. Starannie wypolerowane sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą używane (przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania z ryb i mięs, sery, deser, owoce, kawa i herbata).

 
Zasady savoir vivre'u nakazują najpierw używać sztućców położonych po zewnętrznej stronie. Jeżeli przewidujemy zakąski, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego, zwrócone ostrzami do nakrycia. Z lewej strony, w odpowiedniej kolejności układamy dwa widelce brzuszkiem do dołu, pierwszy z brzegu do zakąsek, następny do dania głównego. Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podajemy sztućce do ryby. Pamiętajmy, że dwa widelce to symbol elegancji minionej epoki, gdy sztućce do ryb produkowano na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym niczego nie kroimy, ale filetujemy, oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy tylko ryby wędzone i śledzie. 


Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i mniejszą od normalnej. Nakrywając stół kładziemy ją, tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, obowiązkowy jest nóż do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej serwetki. Na stole przy nakryciu głównym powinny znaleźć się nie więcej niż trzy sztućce ułożone z prawej i dwa z lewej strony.

 
Nad talerzami układamy sztućce do deserów - mały widelczyk z trzema ząbkami do ciasta kremowego - zwrócony w prawo oraz łyżeczkę, skierowaną w lewą stronę. Do deserów lodowych używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do cukru łyżeczki typu szufelka. Jeżeli na deser przewidujemy sery lub owoce, łyżeczkę zastępujemy nożem deserowym. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań. Pamiętajmy, że noże i widelce do przystawek są mniejsze niż te do dań głównych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl